ETOVВинницаMasterCoffee.etov.uaЦІКАВО ЗНАТИ:Методи приготування кави. Різні факти про каву.=)
Контакты
Информ. страницы
Мы в социальных сетях

Методи приготування кави. Різні факти про каву.=)

Кава - напій, що виготовляється із смажених зерен кавового дерева. Завдяки вмісту кофеїну надає стимулюючу дію.

У природі 73 відa кавових дерев - від карликових чагарників до 11-метрових велетнів. Існує два основних використовуваних в промислових масштабах види кавових дерев і, відповідно, зерен, одержуваних з плодів цих дерев: Coffea arabica L. - Арабіка і Coffea canephora Pierre ex Froehn., 1897, або робуста, яку іноді називають конголезьким кави. На ці два види доводиться за різними оцінками до 98% виробленого кави. Цей обсяг ділиться в співвідношенні 70% - арабіка, 30% - робуста. На решту 30 (по ін оцінками - 70) видів припадає лише 2% світового виробництва кави.

Найбільш поширений сорт кави, арабіка, виростає на висоті від 600 до 2000 метрів над рівнем моря. Зерна, як правило, мають довгасту форму, гладку поверхню, злегка вигнуту у формі букви "S" лінію, в якій зазвичай після легкої обжарювання залишаються невигорілі частки кавової ягоди.

Вид робуста є швидкозростаючим і більш стійким до шкідників, ніж арабіка, і виростає приблизно від 0 до 600 м над рівнем моря, перш за все - в тропічних районах Африки, Індії та Індонезії. Зерна мають округлу форму, колір - від світло-коричневого до сірувато-зеленого. Робуста зазвичай вважається менш вишуканим кави з точки зору аромату. У той же час вона містить більше кофеїну, а також часто використовується в еспрессо-сумішах, що дозволяє домагатися більш якісної кавової пінки і здешевлює суміш.

Інші сорти, наприклад, ліберіка і ексцельса, не мають промислового значення. Що проводиться в Азії (Індонезія, Філіппіни, південна Індія) сорт «Копи Лювак» або «Капе Аламеда», є найдорожчим кави (близько 750 рублів за чашку), оскільки для правильного приготування повинен пройти харчовий ланцюжок, що включає шлунково-кишковий тракт мусанга, або азіатської пальмової ціветти (Paradoxurus hermaphroditus) - невеликого звіра сімейства віверрових. Без останньої ланки смак і аромат цієї кави вельми посередні. Нещодавно з'явився і дешевший (у 10 разів) аналог Копи Лювак, «Monkey Coffee» (Манкі Кава), з тайваньських плантацій на схилах формозскій гір, з такою ж складною ланцюжком обробки сирих зерен.

Факти про каву

Якщо ви починаєте свій день з чашки кави, то ви не самотні. Кількість кофеїну, щодня споживаного американцями, рівнозначно 530 млн. чашок кави. Кофеїн є не тільки самим популярним підбадьорювали наркотиком, але й одним з найстаріших: як кажуть археологи, людина почала варити напої з рослин, що містять кофеїн, ще в кам'яному столітті.

Як кофеїн підбадьорює

Кофеїн надає бадьорості не тому, що постачає вас додатковою енергією, а тому, що обманює організм, і той починає думати, що чи не втомився. Коли мозок втомлюється, і хоче знизити темп, він виробляє хімічну речовину під назвою аденозин. Ця речовина надходить до рецепторних клітин, де починає працювати, нейтралізуючи речовини, які стимулюють мозок. Кофеїн імітує аденозин і «забиває» рецептори, не дозволяючи справжньому аденозину дістатися до них. В результаті ваш мозок так і не отримує сигнал про зниження темпу, і продовжує накопичувати стимулятори.

Кавомани

Через якийсь час, мозок починає розуміти що відбувається, і збільшує кількість рецепторів, щоб їх вистачило і на кофеїн, і на аденозин. Після цього кофеїн вже не може підтримувати вас бадьорим, якщо ви не збільшите кількість споживаного напою, щоб «забити» нові рецептори. Весь цей процес займає близько тижня. За цей час ви, по суті, стаєте залежними від кофеїну. Ваш мозок буквально змінює свою структуру, щоб працювати на кофеїні - виключіть кофеїн, і для правильної роботи в ньому буде дуже багато рецепторних клітин. Якщо ви різко припиніть вживати кофеїн, ваш мозок відразу ж почне знижувати кількість рецепторів. Але на це потрібно близько двох тижнів, протягом яких ваш організм буде посилати «аварійні сигнали» у вигляді головного болю, апатії, втоми, м'язової болю, нудоти, і іноді навіть у вигляді загальної млявості і симптомів, що нагадують грип. Тому, багато лікарів рекомендують знижувати кількість споживаного кофеїну поступово.

Дія кофеїну

Хороше: науково доведено, що кофеїн тимчасово покращує увагу, розуміння, пам'ять, рефлекси і навіть темп навчання. Він також підвищує ясність мислення.

Погане: надмірне вживання кофеїну може викликати тремтіння рук, втрату координації й апетиту, безсоння, а в крайніх випадках - тремтіння у всьому тілі, нудоту, прискорене серцебиття і діарею. Залежно від індивідуальних особливостей кількість споживаного кофеїну також дає навантаження на печінку, підшлункову залозу, серце і нервову систему. А якщо ви схильні до виразок, то кофеїн може тільки погіршити ситуацію.

Факти про кофеїн

Середній американець щодня випиває 210 мг кофеїну. Це рівнозначно 2-3 чашкам кави, в залежності від його фортеці. Спосіб приготування кави безпосередньо пов'язаний з кількістю одержуваного кофеїну. Чашка розчинної кави містить 65 мг кофеїну; чашка кави, звареної в кавоварці з проціджувачів, містить 80 мг; і чашка кави, приготованого «крапельним способом» містить 155 мг.

Чотири найбільш поширених джерела кофеїну в Америці: кава, безалкогольні напої, чай, шоколад - в цьому порядку.

Середній американець отримує 75% кофеїну з кави. Інші джерела включають болезаспокійливі препарати, що відпускаються без рецепта; препарати для придушення апетиту; ліки від застуди; і деякі препарати, що відпускаються за рецептом.

Що відбувається з кофеїном, який витягується з кави при виробництві кави без кофеїну? Велика частина продається компаніям, що виробляють газовані безалкогольні напої (кола і так містить натуральний кофеїн, але в неї додають ще.)

Чи отримуєте ви більше кофеїну, ніж ваші діти? Якщо оцінювати, виходячи з ваги тіла, то, швидше за все - ні.

Діти, найчастіше, отримують стільки ж кофеїну з шоколаду і чаю як дорослі з кави.

Виробники кави мають право не повідомляти свій метод декофеінірованія (видалення кофеїну).

У 1994, Бразилія пережила два випадки сильних заморозків, що знищило більше 1 мільярда фунтів кави, приблизно 10 відсотків поставок усього світу. Це стало причиною світового приросту в ціні на каву.

Сполучені Штати Америки споживає приблизно одну третину всього кави по світу, приблизно 400 мільйонів чашок в день.

Єдиний вид кави вирощується в Сполучених Штатах, це Кона, який вирощується на острові Гаваї. Це кава вирощується на вулканічному грунті і має самий насичений смак кави в світі.

Якщо ви випиваєте по дві чашки або більше кави в день і вирішили більше не пити каву, то найімовірніше у вас будуть симптоми відходження (абстинентний синдром, «отходняк»), такі як головний біль, нудота і можливо депресія.

Найменш шкідливий спосіб приготування кави це прокип'ятити його з водою замість використання фільтрування. Так його готують в Скандинавських країнах.

Свіжі смажені кавові боби зазвичай упаковані в повітропроникні (Не повітронепроникні) мішки, щоб дати вийти (улетучиться) окису вуглецю несформованого під час процесу обжарювання. Якщо окис вуглецю не випарується, то кава може придбати не дуже хороший смак.

Швейцарський Водний процес декофеінірованія є найменш шкідливим. Перевіряйте відмітки про декофенірованіі. Інші методи водної обробки не так хороші.

Свіжість чашки кави зберігається всього 10-30 хвилин в кавоварці з підігрівом.

Ризик придбання серцевих захворювань збільшується на 60 відсотків якщо ви споживаєте від 2 до 5 середніх чашок кави в день, і на 120 відсотків якщо ви споживаєте більше 6 чашок в день.

Купуйте тільки невибілені коричневі фільтри для кавоварок. Для відбілювання фільтрів використовується хімічна речовина дигоксин, яке може залишитися як осад на білих фільтрах.

Рідкий кава містить майже в два рази більше кофеїну ніж кава швидкого приготування (розчинна кава).

Напої містять кофеїн можуть бути причиною зневоднення шкіри і сприяють передчасному (раннемубистрому) старінню.

Поліфеноли в каві і таніни в чаї можуть знизити кількість заліза доступне для використання організмом. Споживання однієї чашки кави з гамбургером знижує кількість всмоктуваного заліза приблизно на 40 відсотків, чаю на 90 відсотків.

Кофеїн починає вплив на ваш мозок приблизно через 30 хвилин і вплив триває від 2 до 6 годин.

Дві чашки кави приведуть до збільшення соляної кислоти в шлунку як мінімум на годину.

Кава зменшує час загоєння виразок. Одна чашка кави або одна сигарета приведуть до збільшення кров'яного тиску.

Кофеїн може вплив на всмоктування цинку організмом, що в свою чергу може несприятливо впливати на простату і можливо знизить сексуальний потяг у деяких людей.

Якщо зменшити споживання кофеїну, то виникнуть симптоми відходження (абстинентний синдром, «отходняк»). Вони зазвичай починаються головним болем, але тривають всього від трьох до п'яти днів. Клітини організму стають залежними від кофеїну.

Якщо ви будете споживати більше 300 мг кофеїну в день, то це перевозбуділся центральну нервову систему і може призвести до безсоння, нервозності, діареї та зростанню рівня серцебиття.

Люди з серцевими захворюваннями частіше входять в число тих хто споживає кави; тим не менше, немає однозначного докази взаємозв'язку. Може бути просто що відсоток людей хто споживає кави настільки більше ніж тих хто не споживає, така от виходить статистика.

Кофеїн призводить до хімічних змін в клітинах що є причиною вивільнення зайвої кількості тригліцеридів у кров.

Кофеїн знижує здатність організму протистояти стресу.

Кавове дерево спочатку відбувається з Африки.

Насправді, перші люди, хто споживали напій сьогодні відомий як кава, були Араби, які не дозволяли експортувати боби. Вони врешті-решт були вивезені контрабандою до Голландії в 1660 і потім до Бразилії в 1727 році.

«Хіллз Бразерс Кава» були першою комерційною компанією що почала продаж кави упакованого в вакуумі, в 1900 році.

Кавовим деревам потрібно 70 дюймів дощових опадів на рік. Мелена кава окислюється дуже швидко і кави краще всього купувати в вакуумних жерстяних банках.

Американці споживають 4848 чашок кави в секунду, 24 години на день.

Кавове дерево дає приблизно від одного до дванадцяти фунтів кавових плодів, це від шестирічного дерева.

Потрібно приблизно 2000 кавових плодів щоб зробити один фунт кави, це урожай одного дерева.

Сполучені Штати є найбільшим споживачем кави. Близько 3 міліардів футів на рік.

04 января 2014
© 2013 - 2018 MasterCoffee.etov.ua | Пожаловаться на содержимое
Создать сайт бесплатно
Сайт создан на платформе ETOV